پرسشنامه رفتار بزرگسالان نسبت به غذا - رژیم غذایی و تغذیه ورزشی - روانشناسی ورزشی
پرسشنامه رفتار بزرگسالان نسبت به غذا
مرداد ۲۰, ۱۳۹۸
طرز تهیه کتلت کدو سبز - آشپزخانه فیتنسی
طرز تهیه یک کتلت کدو سبز خوشمزه
مرداد ۲۰, ۱۳۹۸

تفاوت روغن گیاهی و حیوانی

یکی از دغدغده‌های همیشگی انسان‌ها مسئله انتخاب روغن گیاهی یا روغن حیوانی در پخت غذاهای روزانه خود می‌باشند که در این مقاله سعی شده به آن جواب داده شود.
روغن گیاهی یا روغن حیوانی - تغذیه ورزشی

پارادوکس ظاهری روغن حیوانی و سلامت

چربی‌های غذایی از نظر شیمیایی از جنس تری‌گلیسرید هستند که بخش اصلی آنها، اسیدهای چرب است. ویژگی‌های ظاهری (مایع یا جامد بودن)، مقاومت در برابر حرارت و اکسید شدن و سرانجام اثرهای مفید یا مضر بر سلامت همگی به همین بخش مربوط است. اسیدهای چربِ روغن‌های حیوانی از نوع اشباع است به همین دلیل این روغن‌ها در مقایسه با روغن‌های گیاهی مایع عموماً جامدند، در برابر حرارت و فساد، مقاوم‌ترند، در طبخ غذاها به ویژه انواع پلوها و خورشت‌ها بافت بهتری به غذا می‌دهند و صد البته عطر بهتری هم دارند. بنا بر همین ویژگی‌ها، تا حدود پنج دهه پیش روغن‌های مایع اساساً جایی در سبد غذایی ایرانیان نداشتند. مساله از جایی شروع شد که مطالعات متعددی از یک سو رابطه چربی‌های خون به ویژه کلسترول بد (LDL) با بیماری‌های قلب-عروقی و از سویی دیگر رابطه مصرف چربی‌های اشباع (شامل روغن‌های حیوانی) با افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب (HDL) را نشان دادند. پرسشی که این روزها گاه و بی‌گاه می‌شنویم این است: پس چرا در قدیم مردم سالم‌تر بودند، وقوع انواع بیماری‌ها خاصّه بدخیمی‌ها آنقدر زیاد نبود و مردمان بیشتر عمر می‌کردند؟ پاسخ این به ظاهر تناقض (پارادوکس) چیست؟
روغن گیاهی یا روغن حیوانی - تغذیه ورزشی

شواهد می‌گویند پارادوکسی در کار نیست!

به خاطر داشته باشید که استنتاج علمی مبتنی بر آمار، تجربیات و شواهد علمی است و نه باورها و ادعاهای فردی. شواهد و آمارها می‌گویند که سابقاً امید به زندگی در ایران و دیگر کشورها بسیار کمتر از حال بود، بیماری‌های عفونی جوامع بشری را قلع و قمع می‌کردند بنابراین وقوع بسیاری از بیماری‌های مزمنی که عمومآً در سنین بالاتر گریبانگیر بشر می‌شوند، به دلیل مرگ افراد در سنین پایین‌تر طبعاً بسیار کمتر و تازه امکانات تشخیصی هم بسیار محدودتر بود و به همین دلیل از اصطلاحاتی نظیر وَر پریدن، دِق مرگ شدن و مانند این‌ها برای توصیف مرگ‌هایی با علّت نامشخص استفاده می‌شد. درعین حال آنان که از خیل همه‌گیری‌هایی چون وبا، طاعون و مالاریا جان به سلامت به در می‌بردند طبعاً بنیه قوی‌تر و یحتمل بخت بیشتری برای بقای طولانی‌تر داشتند. و صد البته هوا پاکیزه‌تر و احتمالن دل‌ها هم خوش‌تر بود و فعالیت بدنی هم قطعن فراتر از مدار میزکار، میز غذا و سرویس بهداشتی… و باز هم شواهد علمی حاکی از ارتباط مصرف چربی‌های حیوانی (از جمله چربی‌های گوشت‌های قرمز و کره حیوانی) نه تنها با بیماری‌های قلبی-عروقی که با انواع بدخیمی‌ها، آلزایمر، زوال عقل و نارسایی کلیه است. در حالی که برای اثرهای مثبت روغن حیوانی بر سلامت، هیچ‌گونه شواهد علمی در دست نیست! به همین دلیل انجمن قلب آمریکا توصیه می‌کند که مصرف چربی‌های اشباع به کمتر از پنج درصد کالری دریافتی کاهش یابد (مثلاً در یک رژیم غذایی ٢٠٠٠ کالری کمتر از ١٣ گرم).

پیشنهاد مقاله مشابه
بررسی برنج قهوه ای در تغذیه ورزشی

نکته ١. اگر روغن حیوانی نافع سلامت بود شک نکنید که در سایر کشورها هم مصرف آن تشویق می‌شد و حال آن که چنین نیست!

نکته ٢. رویکرد مشترک علمِ روزِ دنیا در حوزه‌های تغذیه، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست، کاهش مصرف منابع غذایی (و نه فقط روغن) جانوری و افزایش مصرف منابع غذایی گیاهی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

gdpr-image
این وبسایت جهت بهتر شدن خدمات اطلاعات کوکی های شمارو ذخیره میکنه آیا باهاش موافقید؟
اطلاعات بیشتر
سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید